Marquee Records

cdcdcd 3 Plus

marquee

Marquee Records finns inte längre! Den stängde under 2012!

Nu börjar det andas lite mer riktig skivbutik igen. Butiken är indelad i två avdelningen, huvudavdelningen med nytt/begagnat samt en rea-avdelning en halv trappa ner. Butiken har ett ganska bra utbud med riktigt nya och efterfrågade beg.- skivor även om prisnivån är på gränsen (120 kr för beg.skivor). Den normala beg avdelningen är ganska tunn och det är svårt att fynda. Det finns även en väldigt välsorterad Nice-Price avdelning med nya skivor till riktigt bra priser. Här kan men exempelvis hitta samtliga Nick Drake skivor för ca 80 kr styck. En halv trappa ner finns en avdelning där man faktiskt kan göra riktiga fynd. Här finns skivor för under 50-lappen och åtminstone jag har hittat många bra skivor här. Personalen känns mer som expediter och inbjuder inte till diskussion. Sammanfattningsvis en klart godkänd skivbutik med extra plus för Nice-price avdelningen och fyndhörnan en halv trappa ner.


Omtest 2009

cdcd 2 Plus

 

 

Tyvärr måste man säga att Marquee blivit sämre. Omsättnignen är väldigt låg. Man bläddrar snabbt igenom huvudavdelningen och inser att lite hänt sedan den senaste rundan, detta trots att vi numera bara går ut varannan månad. Vid disken finns fortfarande en del nyinkommet med ganska många efterfrågade skvivor. Dock ar priserna alltför för höga, att betala ca 120 kr för en begagnad CD-skiva är för mycket. Däremot är "Nice Price" - avdelningen fortfarande relativt välsorterad och det händer att man kan hitta ett och annat fynd en halv trappa ner, även om det blir alltmer sällan. Lite allmänt upplevs butiken utplockad och har hamnat lite i ingemansland, inga specialområden, ingen charm, inget utbud. Butiken skulle behöva få in en pall med intressanta skivor till humana priser för att förbättra sig. 

2013

Inga fler omtest av Marquee Records eftersom affären har slagit igen.

 

 

 

Bra Covers

Härliga videosnuttar på nätet - Covers

cash americanOftast är orginalet bättre än covern. Det finns några få exempel på låtar där nytolkningen faktiskt spöar orginalet. Jimi Hendrix version av "All along the Watchtower" sitter betydligt bättre än Dylans orginal, Johnny Cash´s version av U2 "One" och Anna Ternheilms minimalistiska version av Broder Daniels "Shorline" är två fantastiska covers för att inte tala om Sinead OConnors "Nothing compares to u". Samtidigt finns många frunktansvärda försök till tolkningar. I Joy-divisionfallet kan exempelvis Paul Youngs tolkning av "love will tear us apart" ses som ett varnande exempel. Nedan kan ni se de fyra som nämns och
här finns listan på det 5 bästa "love will tear us apart" tolkningarna enligt mig. Det kan hända att låtarna försvinner av olika skäl, men jag ska försöka leta upp dom igen. Tänk på att ni måste stänga av låten du lyssnar innan ni byter flik och startar en ny annars läggs låtarna på varandra, ni fattar nog...

{tab Johnny Cash}


{youtube}D4dlqVlj6UA{/youtube}
{tab David Bowie}

{youtube}VbpMpRq6DV4{/youtube}
{tab Sinead O Connor}

{youtube}iUiTQvT0W_0{/youtube}

{tab Anna Ternheim}

{youtube}GAkwl1zvivg{/youtube}

{tab Jay-Jay Johanson}

{youtube}BBGl6kn47HQ{/youtube}

{/tabs}

Bästa Svenska låt Micke H

Sverigens bästa singlar genom tiderna

nationalteaternSvårt att välja

Jag har överhuvudtaget inget förhållande till svensk musik. Jag fick med nöd och näppe ihop till 50 stycken - och då har jag med en låt jag inte hört (nr. 30, man måste lita på sin brorsa ibland). Engelsk-amerikansk rock, pop och soul är enligt min uppfattning så många, många gånger bättre än svensk-producerad. Särskilt tydligt blir det (i allmänhet) när artisterna sjunger på engelska.

Proggen dominerar

Vilka har då fått nåd? Det är proggen, punken och spridda skurar från 80- och 90-talet. Proggen står för det huvudsakliga bidraget till min lista. Nationalteatern, Hoola Bandoola, Sillstryparen, Motvind, Ensamma hjärtan, Björn Afzelius, Nynningen får väl räknas dit (ca 15 stycken låtar är "proggiga"). Pugh och Ola Magnell är dock mer singer/songwriters för att kunna räknas till proggen. I nostalgisyfte finns Råg i ryggen och Neon Rose med.

Olle Ljungström fick med 4 låtar

Olle Ljungström har en given position som udda och oförtjänt ouppmärksammad artist. Han har med flera låtar. Ebba Grön, Imperiet, KSMB, Docent Död och Wilmer X måste väl vara med. Sedan följer en spretig samling 80- och 90-talshits som verkar hämtade från en samlings-CD med svenska låtar (och det är de också). Lisa Ekdahl, Atomic swing, Adolphson & Falk, Lisa Nilsson, Eric Gadd, Titiyo mfl. finns i denna kategori.

Sammanfattningsvis: Det finns ingen linje i detta urval. Det finns ingen riktig kärna. Det finns ingen personlig känsla. Men det är mina Top 50.

Rank Titel Artist Liner notes
1 Barn av vår tid Nationalteatern Vinnaren. Nationalteatern. ”Thinnertrasan vandrar mellan husen…” Trots ett jobbigt taktbyte mitt i låten vid ”Kom igen lilla Svensson” räcker detta till seger. Många gånger.
2 Staten och kapitalet Ebba Grön En ortodox listmakare skulle väl välja Blå Tågets originalversion ”Den ena handen vet vad den andra gör”, men inte jag. Ebba Gröns version är totalrätt. Blå Tågets version innehåller en vers som är mer ekonomisk-historia typ kapitalackumalation…som EG valt bort. Klokt, för den är rätt knölig.
3 Sent en lördagkväll Nationalteatern Nationalteatern igen. Den här ser jag som en pendang till ”Livet är en fest” (se nedan plats 5). Bäst: ”För varje 75:a som en människa dricker ur är ett rop på en bättre värld som hon sedan pissar ur”. Poesi.
4 LTO-tango Hoola Bandoola band LTO-tango. Inte kan progg svänga, men den här svänger väldigt. Den är värd en 4:e-plats. Lagen om tillfälligt omhändertagande kom dock aldrig att få den roll som låten varnande för, utan har använts främst för överförfriskande män. Och ingen plåtar av 1:a maj-tåg heller. Men bilar fotas inför trängselskatten. Dags för en ny trängsel-tango?
5 Livet är en fest Nationalteatern Nationalteatern återigen. Skildrar tidslöst förväntningar.  Bäst: ”Och om livet är pest, fyllan värmer bäst”. Poesi igen.
6 Solglasögon Docent död Hörde jag första gången då jag gjorde lumpen. Några lumparkompisar spelade den hela tiden. Den gick in. Rätt fånig text. Men OK.
7 Kolla kolla Nationalteatern Nationalteatern igen och igen. Bäst: ”Läderfåtölj och egen telefon”. Det var väl innan de sk. fringiserna hade slagit igenom som statusmarkör. Kolla kolla…att jag är en reko kille…
8 Vintersaga Monica Törnell Fin text och suggestiv text och fantastisk röst. Och mitt i prick om livet i vårt avlånga land. ”en tradare i snöreök”…frusen först i kön till Stadspuben i Luleå” etc.
9 Vi har bara varandra Di Leva Jag kommer inte ihåg att låten handlar om annat än att ”Vi har bara varandra, vi har bara varandra. Typ, liksom.
10 Doin´the omoralisk schlagerfestival Sillstryapren Den här låten har faktiskt glimten i ögat. Glimten i ögat var annars ganska sällsynt i proggen där allt skulle vara så jävla medvetet och allvarligt. Och trist. Den här svänger rejält och kommenterar Stickan Andersson och Abba. Dagens melodifestivalhysteri är svår att förstå. Hoppas det kommer en motreaktion. Snart. Please.
11 Lägg av! Nationalteatern Lägg av! Ni fattar ingenting…”Jag sitter inte på någon socialförvaltning och fluktar i någon pärm och håller koll på allting”. Poesi. Nationalteatern igen.
12 Lära för livet Motvind Titellåten från serien med samma namn. ”Med  stenhårda krav och knivskapskarp konkureeeensss”. Plattan ”Känn dig blåst” från 1976 är rätt kul.
13 800 grader Ebba Grön 800 grader. Är bra.
14 Hög standard Peps Blodsband Jakten på lycka. Peps Persson.
15 Du ska vara president! Imperiet Samma tema som i p. 14. Svänger fint.
16 En slemmig torsk KSMB En slemmig torsk i en brödrost? Hur kan man komma på något så sjukt. Kurt Sune med Berit (KSMB) kunde det i alla fall…
17 Vi kommer aldrig att dö Bo Kaspers Orkester  Bra text och musik som håller. Möjligt att jäv föreligger.
18 Hungarian Heart Watermelon Men Watermelon Men gjorde 3 bra plattor. Bara den sista har (hittills) getts ut på CD. Hungarian Heart fanns med på den första platan Past, Present & Future som har ett mycket snyggt omslag men som av någon anledning inte finns med på min top-50 snyggaste omslag-lista. En stor brist.
19 Tro på varann Uno Svenningsson/ Eva Dahlgren Lite smetigt, men den är bra.
20 Du och jag Olle Ljungström Olle Ljungström är utan tvekan Sveriges mest underskattade artist. ”Du och jag” är otroligt bra. Ylande gitarrer och sång. Lyssna så förstår du vad jag menar.
21 Goodbye Sophie Zelmani  Sophie Zelmani har gett ut 5 plattor plus en samlings-CD ”A decade of dreams”. De är alla bra skivor och många låtar skulle kunna platsa in på listan. Jag väljer Goodbye från den andra skivan. Möjligt att jäv föreligger.
22 En apa som liknar dig Olle Ljungström Olle Ljungström igen. Kanonlåt.
23 Hal som en ål Ensamma Hjärtan Texten är mycket ekivok och rolig. Bäst: ”Han är hal som en ål. Det finns ingen som tål han i längden”. Observera att ”han” används felaktigt istället för det korrekta ”honom”. Men vafaan…de é ju progg. Finns med på en platta från 70-talet där alla ligger på brottar-mattor och lajar.
24 Under ytan Uno Svenningsson Också smetigt, men bra.
25 Wander where you wander Rebecka Törnqvist Lite soul.
26 Mr. John Carlos Nationalteatern ”Det är ingen panter. Det är en puma.” Vilken sätt att berätta en historia och elegant knyta ihop den. Håller fortfarande. Nationalteatern igen.
27 Minns i november Olle Ljungström Olle Ljungström gör en skör och vacker version av den gamla slagdängan.
28 Fri information Björn Afzelius Vilken text!
29 Do you believe in me  Eric Gadd Tycker egentligen inte om vare sig den eller artisten. Den får vara med ändå. Oklart varför.
30 Marrakech Reeperbahn  Har aldrig hört den, men litar på min bror.
31 Vem vet  Lisa Ekdahl Hon har anklagats för mycket. Baby-röst bla. Det är en skön låt som svänger. Ibland undrar jag om det inte skulle gått bättre om hon haft bättre producenter/arrangörer. Hon hade hur som helst potential.
32 Påtalåten  Ola Magnell Ola Magnell är utan tvekan Sveriges näst mest underskattade artist. Jag har med flera låtar av honom på plats 34 och 4
33 Himlen runt hörnet Lisa Nilsson Den får väl vara med. Lite soul.
34 Nya perspektiv  Ola Magnell Vilken text!
35 Stone me into the groove Atomic Swing Svängigaste låten. Men denna låt var också allt från Atomic Swing. 
36 Diamanter Lustans Lakejer Lite synt. Tycker egentligen inte om vare sig den eller gruppen. Den får vara med ändå för att täcka in snedluggsskiktet.
37 Kärlekens tunga  Eldkvarn Den får väl vara med, också.
38 Mona Tumbas slim club Ebba Grön Texten. ”För dessa feta svin. Ned med feta Mooona!” Den gillar jag.
39 Blinkar blå  Adolphson & Falk Får vara med pga minnen. Jag är sentimental.
40 Dinga linga Lena Pugh Rogefelt Kul låt!
41 Kliff Ola Magnell Vilken text! ”Det är bara och gå på som förut…”
42 Vem får nu se alla tårar Wilmer X Också smetigt, men bra.
43 Hog farm Pugh Rogefelt ”Håll takten, spelemän” från ”Ett steg till” med Pugh mfl. Som Döda havs-rullarna ungefär…
44 Johnny the Rocker Magnus Uggla Inte för musiken, utan för attityden. Om jag minns rätt sa MU så här: ”att komma sist i melodifestivalen är väl en sak, men att komma efter Pontus Platin…”
45 För full hals Nynningen Svängig progg!
46 Talking to the man on the moon Titiyo Den får väl vara med. Lite soul igen.
47 Sanningsserum Råg i Ryggen Plattan ”Råg i ryggen” kommer enligt uppgift på CD snart. Om jag minns rätt: ”jag minns ännu den dagen. Den dagen när du gjorde slut. Jag försöker att glömma men min längtan tar aldrig slut”. Poesi, eller hur?
48 A dream of glory and pride Neon Rose Neon Rose gjorde 3 bra plattor. Jag ska köpa dem i ett svagt ögonblick, eftersom de äntligen kommit på CD.
49 Sanningen om dig Thomas Andersson Wij En bra singer/songwriter som tack och lov inte känns som en svensk copycat-Morrissey. Bra text och musik.
50 In kommer Gösta Philemon Arthur & the Dung In kommer Gösta. Kul låt. Men man orkar bara ett tag. Enligt uppgift vet man inte ännu inte i denna dag vilka som döljer sig bakom Philemon Arthur & the Dung. Preskriptionstiden bör väl vara en sisådär 50 år.

Om CD runda

Om CDrunda.se

Webbsidan cdrunda.se har egentligen två syften. Dels är den ett resultat av alla cd-rundor jag, Johan och Micke genomfört de senaste 20 åren men sidan är även en teknisk experimentstudio för mig personligen där CMS-verktyget Joomla har varit en spännande utmaning som stöd för presentationen.

 

Om CD-rundorna

Det hela började egentligen när vi flyttade från Uppsala till Stockholm och använde lördagarna till att promenera omkring i city där vi bland annat besökte skivbutiker. Sen bildade vi alla familj och fick barn så blev mer och mer besvärligt att vika en hel Lördagsförmiddag/lunch till skivköpande så efter några år beslutade vi oss för att flytta rundan till fredagar istället. Vi samlas alltid kl 1615 vid Fridhemsplan och promenerar bort mot St Eriksplan för att avsluta rundan vid Odenplan. Där brukar vi vara strax efter kl 6. Sen har vi alltid avslutat med krogbesök. Det första riktiga stamstället var Tre Backar på Tegnérgatan. Tre Backar stängde för renovering sommaren 2004 men öppnades aldrig igen. Det innebar att vi tvingades hitta nya ställen att gå till som med tonvikt på bra ölsortiment. Några av de ställen vi varit på är Cliff Barns, Bells (fanns på Götgatan, numera annat namn) och Sveijk. De lite mer fasta ställena vi varit på är Akkurat och Half Way to the moon. Det senaste stället vi besökte var Sue Ellen som vi troligen kommer att besöka igen – riktigt bra.

För att komma tillbaka till hur webbsidan startades var att vi någonstans i mitten av 2000- talet avslutade rundan med att gå igenom topplistor, typ världens bästa låtar, album osv. I samband med att vi börjat göra listorna så hade mitt intresse för att bygga webbsidor vaknat så jag registrerade cdrunda.se under sommaren 2006 och började publicera de första listorna under hösten. Den nya cdrunda är nog den femte versionen. Numera är topplistorna en mindre del av siten, istället finns nu även allmänna musikartiklar och recensioner av alla skivbutiker vi besöker. Det senaste mastodontprojektet är Micke H's genomlysning av Gotic County. Jag undrar om det någonstans i världen finns en sådan omfattande analys av området.

Tyvärr är inte sidan helt komplett och ambitionsnivån har varierat. Just området topplistor är lite ojämn.

 

Om Webbplatsen

Som jag nämnde ovan så startade mitt intresse för att bygga hemsidor kring 2005-2006 och efter att ha börjat med att titta på Mambo (CMS-system) så fastnade jag sedan för Joomla som egentligen började som en kopia av Mambo men har sedan utvecklats till ett av världens största fria CMS-system.

Jag har bara extremt grundläggande kompetens kring Php, html, css och Javascript men fördelen med de här CMS-systemen är att man kan komma väldigt lågt utan att grotta ner sig alltför djupt i kodning.

Cdrunda har legat på alla större versionen av Joomla – 1.0, 1.5 och är nu migrerad till 2.5. Det är en 3.0 på gång, men den kommer jag nog avvakta med ett tag. Det lite speciella med denna release är att sidan numera är byggd i Responsive design.

Responsive Resign (RD)

RD är ett relativt nytt sätt att bygga webbsidor som kortfattat innebär att man bygger en sida som automatiskt anpassar sig till den skärm du använder (dator/tablets/smartphones). Det enklaste sättet att förstå hur det funkar är att ta tag i kanten på en browser-sida och sakta ”dra ihop” fönstret. Effekten blir då att text, bilder och moduler anpassas automatiskt till storleken på skärmen.

 

Vilka är de viktigaste funktionerna använder jag för cdrunda.se

Joomla core 2.5.6 – själva CMS-systemet såklart.

Stilmall från gavickpro – faktiskt det enda jag betalt för kopplat till cdrunda, det är den som hanterar Responsive Design

JCE editor – en texteditor för att hantera innehållet. Joomla har en editor i standardinstallationen men JCE har betydligt fler funktioner

K2 från Joomlaworks – är en förfining artikelhanteringen inom Joomla. Väldigt avancerad och egentligen helt onödig för cdrunda, men jag var tvungen att testa...

Allvideos” plugin och ”Tabs and slides” från Joomlaworks – obetalbar plugin för att visa videos på sidan.

 

Vilka problem kan man stöta på med Responsive Design

Problemen visar sig huvudsakligen i Smartphone-gränssnittet

Tabeller är svåra att få snygga i telefonen, det finns en del lösningar på nätet, men jag har inte vågat testa någon av dem.

Inbäddade videos ”får inte plats” i mobilgränssnittet. Men det ser ok ut om man drar igång filmen

Annars är det inte konstigare än att bygga en vanlig sida.

Revidering November 2013

Nu har det skett ytterligare en uppdatering av siten. CD-runda ligger numera på den senaste versionen av Joomla - 3.2 vilket förbättrat de responsiva egenskaperna något. Den huvudsakliga orsaken till uppgraderingen var att den förra innehöll en del skräpartiklar  i och med att jag i den förra migreringen utgick från en installation med väldigt mycket som var förkonfigurerat (tillägg, artiklar, menyer, suffixer osv). Det var bra  eftersom man då kom igång snabbt men var istället tvungen att ägna mycket tid i efterhand att fatta hur hela siten var upplagd. Exempelvis upptäckte jag för några veckor att det legat ute test-artiklar från grundinstallationen som jag helt enkelt missat. Denna gång utgick jag från en nästan ren installation och laddade endast upp de tillägg som jag behövde. 

Annars har den ungefär samma moduler som tidigare. En lite annorlunda modul på förstasidan (Animate on hover) som gör den lite mer bildmässig, En ny plugin som hanterar flikar och en som gör tabeller lite roligare. Däremot har jag inte migrerat kommentarerna. Migreringen har även inneburit att räkneverket för besök nollställts så antalet besök utgår från november 2013.

 

Välkomna


cdny
Välkomna till CD-runda: stället för skivlistor
...och annan intressant musikläsning. Här publicerar vi topplistor, recenserar skivor osv. Sidan har legat i träda en lång tid men nu gör vi ett försök att väcka den till liv, vi får se hur det kommer att gå...

Under hösten så kommer vi att uppgradera siten till en mer modern Joomla version. Förhoppningsvis kommer den vara både snabbare och bättre. 


Nedan och till höger (om du sitter vid datorn) ser du exempel på artiklar.
Vill du veta mer om sidan kan du klicka här