Bästa Svenska låt Micke H

Sverigens bästa singlar genom tiderna

nationalteaternSvårt att välja

Jag har överhuvudtaget inget förhållande till svensk musik. Jag fick med nöd och näppe ihop till 50 stycken - och då har jag med en låt jag inte hört (nr. 30, man måste lita på sin brorsa ibland). Engelsk-amerikansk rock, pop och soul är enligt min uppfattning så många, många gånger bättre än svensk-producerad. Särskilt tydligt blir det (i allmänhet) när artisterna sjunger på engelska.

Proggen dominerar

Vilka har då fått nåd? Det är proggen, punken och spridda skurar från 80- och 90-talet. Proggen står för det huvudsakliga bidraget till min lista. Nationalteatern, Hoola Bandoola, Sillstryparen, Motvind, Ensamma hjärtan, Björn Afzelius, Nynningen får väl räknas dit (ca 15 stycken låtar är "proggiga"). Pugh och Ola Magnell är dock mer singer/songwriters för att kunna räknas till proggen. I nostalgisyfte finns Råg i ryggen och Neon Rose med.

Olle Ljungström fick med 4 låtar

Olle Ljungström har en given position som udda och oförtjänt ouppmärksammad artist. Han har med flera låtar. Ebba Grön, Imperiet, KSMB, Docent Död och Wilmer X måste väl vara med. Sedan följer en spretig samling 80- och 90-talshits som verkar hämtade från en samlings-CD med svenska låtar (och det är de också). Lisa Ekdahl, Atomic swing, Adolphson & Falk, Lisa Nilsson, Eric Gadd, Titiyo mfl. finns i denna kategori.

Sammanfattningsvis: Det finns ingen linje i detta urval. Det finns ingen riktig kärna. Det finns ingen personlig känsla. Men det är mina Top 50.

Rank Titel Artist Liner notes
1 Barn av vår tid Nationalteatern Vinnaren. Nationalteatern. ”Thinnertrasan vandrar mellan husen…” Trots ett jobbigt taktbyte mitt i låten vid ”Kom igen lilla Svensson” räcker detta till seger. Många gånger.
2 Staten och kapitalet Ebba Grön En ortodox listmakare skulle väl välja Blå Tågets originalversion ”Den ena handen vet vad den andra gör”, men inte jag. Ebba Gröns version är totalrätt. Blå Tågets version innehåller en vers som är mer ekonomisk-historia typ kapitalackumalation…som EG valt bort. Klokt, för den är rätt knölig.
3 Sent en lördagkväll Nationalteatern Nationalteatern igen. Den här ser jag som en pendang till ”Livet är en fest” (se nedan plats 5). Bäst: ”För varje 75:a som en människa dricker ur är ett rop på en bättre värld som hon sedan pissar ur”. Poesi.
4 LTO-tango Hoola Bandoola band LTO-tango. Inte kan progg svänga, men den här svänger väldigt. Den är värd en 4:e-plats. Lagen om tillfälligt omhändertagande kom dock aldrig att få den roll som låten varnande för, utan har använts främst för överförfriskande män. Och ingen plåtar av 1:a maj-tåg heller. Men bilar fotas inför trängselskatten. Dags för en ny trängsel-tango?
5 Livet är en fest Nationalteatern Nationalteatern återigen. Skildrar tidslöst förväntningar.  Bäst: ”Och om livet är pest, fyllan värmer bäst”. Poesi igen.
6 Solglasögon Docent död Hörde jag första gången då jag gjorde lumpen. Några lumparkompisar spelade den hela tiden. Den gick in. Rätt fånig text. Men OK.
7 Kolla kolla Nationalteatern Nationalteatern igen och igen. Bäst: ”Läderfåtölj och egen telefon”. Det var väl innan de sk. fringiserna hade slagit igenom som statusmarkör. Kolla kolla…att jag är en reko kille…
8 Vintersaga Monica Törnell Fin text och suggestiv text och fantastisk röst. Och mitt i prick om livet i vårt avlånga land. ”en tradare i snöreök”…frusen först i kön till Stadspuben i Luleå” etc.
9 Vi har bara varandra Di Leva Jag kommer inte ihåg att låten handlar om annat än att ”Vi har bara varandra, vi har bara varandra. Typ, liksom.
10 Doin´the omoralisk schlagerfestival Sillstryapren Den här låten har faktiskt glimten i ögat. Glimten i ögat var annars ganska sällsynt i proggen där allt skulle vara så jävla medvetet och allvarligt. Och trist. Den här svänger rejält och kommenterar Stickan Andersson och Abba. Dagens melodifestivalhysteri är svår att förstå. Hoppas det kommer en motreaktion. Snart. Please.
11 Lägg av! Nationalteatern Lägg av! Ni fattar ingenting…”Jag sitter inte på någon socialförvaltning och fluktar i någon pärm och håller koll på allting”. Poesi. Nationalteatern igen.
12 Lära för livet Motvind Titellåten från serien med samma namn. ”Med  stenhårda krav och knivskapskarp konkureeeensss”. Plattan ”Känn dig blåst” från 1976 är rätt kul.
13 800 grader Ebba Grön 800 grader. Är bra.
14 Hög standard Peps Blodsband Jakten på lycka. Peps Persson.
15 Du ska vara president! Imperiet Samma tema som i p. 14. Svänger fint.
16 En slemmig torsk KSMB En slemmig torsk i en brödrost? Hur kan man komma på något så sjukt. Kurt Sune med Berit (KSMB) kunde det i alla fall…
17 Vi kommer aldrig att dö Bo Kaspers Orkester  Bra text och musik som håller. Möjligt att jäv föreligger.
18 Hungarian Heart Watermelon Men Watermelon Men gjorde 3 bra plattor. Bara den sista har (hittills) getts ut på CD. Hungarian Heart fanns med på den första platan Past, Present & Future som har ett mycket snyggt omslag men som av någon anledning inte finns med på min top-50 snyggaste omslag-lista. En stor brist.
19 Tro på varann Uno Svenningsson/ Eva Dahlgren Lite smetigt, men den är bra.
20 Du och jag Olle Ljungström Olle Ljungström är utan tvekan Sveriges mest underskattade artist. ”Du och jag” är otroligt bra. Ylande gitarrer och sång. Lyssna så förstår du vad jag menar.
21 Goodbye Sophie Zelmani  Sophie Zelmani har gett ut 5 plattor plus en samlings-CD ”A decade of dreams”. De är alla bra skivor och många låtar skulle kunna platsa in på listan. Jag väljer Goodbye från den andra skivan. Möjligt att jäv föreligger.
22 En apa som liknar dig Olle Ljungström Olle Ljungström igen. Kanonlåt.
23 Hal som en ål Ensamma Hjärtan Texten är mycket ekivok och rolig. Bäst: ”Han är hal som en ål. Det finns ingen som tål han i längden”. Observera att ”han” används felaktigt istället för det korrekta ”honom”. Men vafaan…de é ju progg. Finns med på en platta från 70-talet där alla ligger på brottar-mattor och lajar.
24 Under ytan Uno Svenningsson Också smetigt, men bra.
25 Wander where you wander Rebecka Törnqvist Lite soul.
26 Mr. John Carlos Nationalteatern ”Det är ingen panter. Det är en puma.” Vilken sätt att berätta en historia och elegant knyta ihop den. Håller fortfarande. Nationalteatern igen.
27 Minns i november Olle Ljungström Olle Ljungström gör en skör och vacker version av den gamla slagdängan.
28 Fri information Björn Afzelius Vilken text!
29 Do you believe in me  Eric Gadd Tycker egentligen inte om vare sig den eller artisten. Den får vara med ändå. Oklart varför.
30 Marrakech Reeperbahn  Har aldrig hört den, men litar på min bror.
31 Vem vet  Lisa Ekdahl Hon har anklagats för mycket. Baby-röst bla. Det är en skön låt som svänger. Ibland undrar jag om det inte skulle gått bättre om hon haft bättre producenter/arrangörer. Hon hade hur som helst potential.
32 Påtalåten  Ola Magnell Ola Magnell är utan tvekan Sveriges näst mest underskattade artist. Jag har med flera låtar av honom på plats 34 och 4
33 Himlen runt hörnet Lisa Nilsson Den får väl vara med. Lite soul.
34 Nya perspektiv  Ola Magnell Vilken text!
35 Stone me into the groove Atomic Swing Svängigaste låten. Men denna låt var också allt från Atomic Swing. 
36 Diamanter Lustans Lakejer Lite synt. Tycker egentligen inte om vare sig den eller gruppen. Den får vara med ändå för att täcka in snedluggsskiktet.
37 Kärlekens tunga  Eldkvarn Den får väl vara med, också.
38 Mona Tumbas slim club Ebba Grön Texten. ”För dessa feta svin. Ned med feta Mooona!” Den gillar jag.
39 Blinkar blå  Adolphson & Falk Får vara med pga minnen. Jag är sentimental.
40 Dinga linga Lena Pugh Rogefelt Kul låt!
41 Kliff Ola Magnell Vilken text! ”Det är bara och gå på som förut…”
42 Vem får nu se alla tårar Wilmer X Också smetigt, men bra.
43 Hog farm Pugh Rogefelt ”Håll takten, spelemän” från ”Ett steg till” med Pugh mfl. Som Döda havs-rullarna ungefär…
44 Johnny the Rocker Magnus Uggla Inte för musiken, utan för attityden. Om jag minns rätt sa MU så här: ”att komma sist i melodifestivalen är väl en sak, men att komma efter Pontus Platin…”
45 För full hals Nynningen Svängig progg!
46 Talking to the man on the moon Titiyo Den får väl vara med. Lite soul igen.
47 Sanningsserum Råg i Ryggen Plattan ”Råg i ryggen” kommer enligt uppgift på CD snart. Om jag minns rätt: ”jag minns ännu den dagen. Den dagen när du gjorde slut. Jag försöker att glömma men min längtan tar aldrig slut”. Poesi, eller hur?
48 A dream of glory and pride Neon Rose Neon Rose gjorde 3 bra plattor. Jag ska köpa dem i ett svagt ögonblick, eftersom de äntligen kommit på CD.
49 Sanningen om dig Thomas Andersson Wij En bra singer/songwriter som tack och lov inte känns som en svensk copycat-Morrissey. Bra text och musik.
50 In kommer Gösta Philemon Arthur & the Dung In kommer Gösta. Kul låt. Men man orkar bara ett tag. Enligt uppgift vet man inte ännu inte i denna dag vilka som döljer sig bakom Philemon Arthur & the Dung. Preskriptionstiden bör väl vara en sisådär 50 år.