Framtiden?

Kommer CD-butikerna överleva?

closedEn mycket bra fråga. Även om antalet butiker inte har minskat mer än marginellt kan man ju undra om butikerna kommer att klara konkurrensen från nätet, både då det gäller nedladdningar och webbutikerna. Stormarknaderna har aldrig varit en konkurrent då de attraherar en helt annan målgrupp. Jag tror att det finns två typer av butiker som kommer att överleva, dels de som har ett djupt och brett utbud typ skivbörsen och de som är riktigt målgruppsanpassade – butiker med ett spännande utbud. Beat Goes on Records är ett sådant exempel.

Övriga butiker kommer säkert att få det svårt. En del av räddningen kan vara försäljning av begagnade DVD-filmer, ett område som förvånande nog är ganska tunt i beg-affärerna.

 


Reviderat 2009

Såhär ca 5 år efter den första genomgången kan vi konstatera att skivbutiksdöden inte har inträffat. Alla butiker som recenserades då är kvar. Dock känns några butiker på fallrepet med dålig omsättning och allmänt trist utbud. Av de vi besöker är nog Marquee Record den som troligen får svårast att klara sig. Även Runtrunt och Diamonds har nog svårt att få det att gå ihop, men det trodde vi ju redan för 5 år sen och trots det så kämpar de på. En helt motsatt effekt kan företeelser som Spotify skapa. Många som går över till nätbaserad musik kommer att sälja av de fysiska skivorna och vi kommer då få ett kraftig ökat utbud och därmed lägre priser - en guldgruva för oss konservativa skivköpare. En annan intressant företeelse är Beat Goes On som konceptualiserar buktiken ännu mer och erbjuder livespelningar lite då och då, exempelvis vid speciella skivsläpp, senast kopplat till de remastrade Beatlesskivorna. Ett bra initiativ som ökar butikens intresse.

Reviderat 2012

Vi kan fortfarande konstatera att marknaden för begagnade skivor inte har dött ännu. Dock har en butik slagit igen - Diamond Records, och några är troligen på fallrepet. Risken finns att då Spotify verkligen tar över musiklyssnandet så kommer många fler butiker få det svårt. Samtidigt lär väl utbudet fullständigt explodera då många gör sig av med sina CD samlingar samtidigt som efterfrågan sjunker och man måste knappast ha läst nationalekonomi för att inse att priserna då kommer att sjunka med lägre marginaler för butikerna. Så frågan är om hälften av butikerna är kvar om fem år