Menu

Reverend Glasseye

This article (totally revised) is available in English here

Reverend Glasseye (tidigare Reverend Glasseye And His Wooden Legs) har flyttat runt en hel del. Reverend Glasseye startade i Denver, Colorado (som är ett mycket viktigt kluster i ”Gothic Country”-världen). Bandet flyttade bandet till Boston, Massachusetts år 2001. Sedan år 2007 är Reverend Glasseye lokaliserat till Austin, Texas. Reverend Glasseye tog en ”paus” år 2009. Om denna ”paus” är permanent eller inte får framtiden utvisa, se hemsida http://www.reverendglasseye.com/

beckley

Reverend Glasseye - vilket namn! Ordet Reverend hittar man i och för sig här och där, men Glasseye är inte vanligt förekommande. Namnet kommer från ett glåpord. Som barn genomgick huvudpersonen i bandet en ögonoperation och hade under en period ett ögonskydd. Han blev givetvis retad av andra barn med glåpord som ”Glasseye” och namnet blev kvar - med det viktiga tillägget ”Reverend”.

Frontfigur (och i princip hela konceptet) är Reverend Glasseye a.k.a. Adam Beckley (sång, banjo, mandolin, gitarr och klockspel m.m.). Man behöver vara epidemiolog för att hålla reda på bandets alla konstellationer och byten av medlemmar. Bland andra har Timothy Maher, Richard Cuneo, Dennis Maher, Piet Masone, Jon Wobesky, Wendy Emerson, Paul Dilly, Kevin Corzett, Cassandra Lomas, Ryan Rooney, Barbara Arriaga, Randall Holt, Scott Hinman och Thom Washburn spelat i Reverend Glasseye. Därutöver medverkade ofta Tom Hagerman, Paul Fonfara och Stevhen Iancu som inhoppande gäster. Puh. Adam Beckley och Timothy Maher har f.ö. ett förflutet i Slim Cessna’s Auto Club (se även Jay Munly). I dag består bandet - såvitt jag kunnat utröna - av Reverend Adam ”Glasseye” Beckley, Barbara Arriaga (cello), Randall Holt (cello), Scott Hinman (orgel) och Thom Washburn (trummor). I den senaste uppsättningen har Reverend Glasseye rört sig mot en mer nedtonad och mörkare ljudbild.

Reverend Glasseye kan etiketteras som ”dark salvation music”. Musiken består av fartfylld cabaret-vaudeville-punk-country. Reverend Glasseye är kända för sina spektakulära framträdanden, bl.a. har de år 2005 vunnit en prestigefull bandtävling ”Battle of the Bands, WBCN Rock And Roll Rumble” i Boston. Reverend Glasseye har f.ö. en licens att viga och assistera vid dop och begravningar. Den ordnade han på nätet till en billig peng. De religiösa inslagen i texterna finns med, men inte med den konsekvens eller det allvar som kännetecknar exempelvis 16 Horsepower. Men vad sägs om denna text från titellåten ”Black River Falls”.
"The funeral was filled with grief
Her mother made not a sound
No one could hear her bite her fingers off
Buried alive underground.”

Alla ”gothic country”-intresserade gillar inte Reverend Glasseye. Huvudkritiken går ut på att det går alldeles för snabbt, är stökigt och allmänt störande. Framförallt är det sången som brukar kritiseras för att vara nasal, skrikig och ibland helt ourskiljbar. Adam Beckley har en bakgrund i punken, vilket kan förklara saken. Men undantag finns. Kanske är det också ett problem för bandet att attityden ibland överskuggar begåvningen. Det är åtminstone min åsikt om man tar sig lite tid att lyssna igenom skivorna ordentligt. I flera av sina låtar visar Reverend Glasseye att de kan göra helt olika sorters musik. Live är det nog ingenting man kan göra åt saken, tror jag.

Reverend Glasseye har gjort tre studioalbum ”Black River Falls” (2001), “Happy End And Begin” (2004) och “Our Lady Of The Broken Spine” (2005). Skivan “Happy End And Begin” är endast dryga 22 minuter lång och klassas både som en CD och som EP (CDS). Det finns också en demo-skiva från år 2009 “One Year Lost At Sea” utgiven i endast 50 exemplar. ”Black River Falls” har en kultstatus i “gothic country”-kretsar och är utgiven på CooCoo Birds Records, medan de två andra är utgivna på bolaget Music for Cats. Enligt uppgift finns (eller fanns) planer på en ny skiva med arbetsnamnet ”The Good Times”. Skivan skulle komma ut under år 2010, men har av något eller några skäl har detta inte blivit av. Vem vet, kanske av ekonomiska skäl? Man blir definitivt inte miljonär på ”gothic country”. Snarare tvärtom. På hemsidan kan man skänka pengar till artisten för skivutgivning och andra utvecklingsprojekt.

b r f happy end our lady


Omslagen är perfekta. På samma sätt som ett bokomslag ska tala om vad boken handlar om ska omslaget till skivan tala om vad det är för slags musik. På omslaget till skivan ”Black River Falls” finns ett tinotypiskt foto med två uppklädda flickor med varsitt ljus i handen. Omslaget är designat av Cyan Puppy Design. På omslaget till skivan ”Happy End And Begin” sitter en flicka med ett lamm i knät, medan ett vakande öga håller koll på de två ormarna i närheten. Omslaget pryds även av yxa, hacka och sirligt skrivet bandnamn som är designat av Abigail Karp. På omslaget till skivan ”Our Lady Of The Broken Spine” ligger en dam, i en spöklik skog där löven precis släppt från träden, placerad i en minst sagt förvriden kroppsställning, typ bruten ryggrad. Jeff Lowe har gjort målningen. Mycket gothic country”-aktigt.

Nedan följer ett förslag till en cd-kompilation innehållande det bästa av de tre studioalbumen (i kronologisk ordning). Reverend Glasseye har med en låt (Blood O'Lambs) på en av de fyra kompilationerna med The Best Of Dark Roots från Devils Ruin Records (Rodentia I). Det är i sig en kvalitetsstämpel. 

 

Nr

Låt

Album

1

Midnight Cabaret

Black River Falls

2

No Road Out Of Houston

Black River Falls

3

Blood O’ Lambs

Black River Falls

4

Penitentiary Highball

Black River Falls

5

Seven Little Girls

Black River Falls

6

3 Ton Chain

Black River Falls

7

Carnival Of Pills

Black River Falls

8

Black River Falls

Black River Falls

9

The World Is Not My Home Sir

Happy End And Begin

10

Sins Of Portsmouth

Happy End And Begin

11

Promenade

Our Lady Of The Broken Spine

12

God Help You Dumb Boy

Our Lady Of The Broken Spine

13

17 Lashes

Our Lady Of The Broken Spine

14

Belle’s Palsy

Our Lady Of The Broken Spine

15

Sleep Sweet Countrymen

Our Lady Of The Broken Spine

16

King Of Men

Our Lady Of The Broken Spine

 

Bästa skiva är Black River Falls.
Bästa låtar är Midnight Cabaret, Penitentiary Highball, 3 Ton Chain, Carnival Of Pills, Black River Falls, The World Is Not My Home Sir, God Help You Dumb Boy, 17 Lashes och Sleep Sweet Countrymen.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Blanche Pinebox Serenade »
Högst upp

Reverend Glasseye

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13212 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9148 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more