Menu

The Shivers

This article (slightly revised) is available in English here

Termen “Gothic Country” användes första gången som etikett på The Shivers (ej att förväxla med en handfull andra band med samma namn - här avses Artist ID på ALL MUSIC GUIDE P 141557). Bandet äger tydligen rättigheterna till namnet ”The Shivers”, men det verkar inte spela någon större roll i upphovsrättshänseende.

Bandet The ShiversÄven denna grupp utgjordes av ett äkta par, Carey Kemper, gitarr och Kelly Bell, bas. Båda skrev låtar och de sjöng växelvis på skivorna. Carey sjöng oftast - med ”Gothic Country” mått mätt – på upbeat-låtarna och Kelly oftast på downbeat-låtarna, men även tillsammans. Det fanns också en trummis, Christopher Wolff (första skivan) och Barry Haney (första och andra skivan). The Shivers bildades 1989 i Austin, Texas. De hade sin bas i Minneapolis, Minnesota och Portland, Oregon. Här fanns också de skivstudior som användes vid inspelningen (Third Ear Studios repektive Dead Aunt Thelma’s Studio). Bandets egentliga hemvist var en s.k. recreational vehicle, RV. Bandet turnerade över hela USA i stort sett hela tiden. Tre barn fanns också med i bilden som fick s.k. hemundervisning. The Shivers gjorde endast två skivor ”The Shivers” (1994) och ”The Buried Life” (1996) utgivna på Restless Records i USA och på Glitterhouse Records i Europa.

Själva musiken som The Shivers spelar är inte överdrivet ”Gothic Country”, utan det handlar om tämligen rak americana uppblandat med pop, folk och country-rock. Däremot får texterna sägas vara ”Gothic Country”. Låtarna utgörs av små dystra berättelser till vacker musik. Mycket förledande.

 

The Shivers The Buried Life    

 

 

 

 

 

 

 

The Shivers finns inte längre. Ironiskt nog löste skivbolaget Restless Records år 1997 ut alla sina kontrakterade artister för att istället satsa på rap och hip-hop(!). Kort efter att de spelat på North by North West Music Festival (NXNW) i oktober 1997 Portland, Oregon lades bandet ned. Trots endast två skivor har The Shivers lämnat ett bestående av avtryck efter sig. Båda ”The Shivers” och The Buried Life” är utgångna och jag är därför glad att de finns hemma i min skivhylla.

Att presentera ett förslag till en cd-kompilation kan upplevas lite märkligt, eftersom de båda albumen i sin helhet nästan ryms på en cd. Men jag har varit hård och här återfinns endast 16 av potentiellt 26 låtar (som nästan ryms på en cd).

 

Nr

Låt

Album

1

Silver City Train

The Shivers

2

Rivers

The Shivers

3

Almost Gone

The Shivers

4

Never Leave Nevada

The Shivers

5

Things Change

The Shivers

6

Gentle

The Shivers

7

Dreamtime With A Wanted Man

The Shivers

8

Shade The Light

The Buried Life

9

House Of The Spirits

The Buried Life

10

Make A Wish

The Buried Life

11

Follow The Rain

The Buried Life

12

No Love Lost

The Buried Life

13

Cult 45

The Buried Life

14

The Wind In Abilene

The Buried Life

15

Dark Of The Moon

The Buried Life

16

Close Your Eyes

The Buried Life

 

Bästa skiva är The Shivers.

Bästa låtar är Rivers, Never Leave Nevada, Dreamtime With A Wanted Man, Follow The Rain, Dark Of The Moon.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « O'Death Handsome Family »
Högst upp

The Shivers

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13212 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9147 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more