Menu

Pinebox Serenade

This article (slightly revised) is available in English here

Pinebox Serenade är från Denton, Texas, se hemsida http://www.pineboxserenade.com/
Denton är för övrigt ett viktigt kluster i ”Gothic Country”-världen.
PineboxnewPinebox syftar - såvitt jag kan förstå - i amerikansk slang på den enklast tänkbara kistan vid begravningar. Pinebox Serenade är ett klockrent bandnamn för ett ”gothic country”-band, eller ”gothic americana” eller ”goth-grass” som är andra vanliga etiketter på bandet.

Pinebox Serenade startades år 2003 av Chris Welch (gitarr och sång) och Patrick Newkirk (mandolin och sång) som en akustisk trio med bluegrass-inriktning. I dag består gruppen av ytterligare fem medlemmar: Holly Manning (fiol), Tyler Adams (bas), Cris Ott (steel gitarr, cello), Nick Foreman (banjo, dragspel och sång) och Jeff Barnard (trummor). Flera av medlemmarna är även engagerade i andra grupper/konstellationer som spelar rockmusik på Denton-scenerna. Pinebox Serenade’s musik ligger rätt nära rocken så helt apart är det inte. 

Musiken är inte särskild tillkrånglad. Pinebox Serenade stil ligger nära vanlig alt-country med dragning åt det traditionella hållet, men med skillnaden att det ligger slingor av banjo, mandolin och fiol ovanpå. Pinebox Serenade anser själva att de med tiden kommit att utvecklas mot det mer rockigare hållet. Chris Welch (i rutig skjorta mitt på bilden) står för merparten av sången och har en fin och djup baryton. Låtarna är av högsta klass. Med sju bandmedlemmar (och ännu fler instrument) finns en risk för att ljudbilden blir tjock och tillrättalagd, men det är mycket minimalistiskt hållet. En musikkritiker beskriver musiken som ”music that is formed from the dirt of despair, songs of love and rejection, life and death, daily pleasures and hourly pains”. Mycket väl formulerat, tycker jag.

Pinebox Serenade har gjort tre studioalbum ”Pinebox Serenade” (2005), “Let The River Take Them Home” (2008) och The Silent Years (2013). Den första skivan är inspelad och producerad av Brent Best i hans hemmastudio och utgiven på ett mindre skivbolag, Hot Links Records. Den andra skivan är också den inspelad och producerad av Brent Best och utgiven på det numera insomnade skivbolaget, Devil’s Ruin Records. Även den tredje skivan är inspelad och producerad av Brent Best och utgiven av bandet. Särskilt den andra skivan är extremt svår att få tag på (förbannelsen med att ge ut dem på små bolag som sedan läggs ned). Jag har dock efter mycket letande på webben lyckats få tag på den. Let The River Take Them Home fann jag till slut i Graz, Österrike (!), var annars? Jag var nära nervsammanbrott när leveransen drog ut på tiden (18 dagar). Det var också osäkert om det tredje albumet skulle släppas på cd. Jag har varit i mejlkontakt med Chris Welch. Hans besked var lugnande. Pinebox Serenade skulle lägga upp cd:n för beställning på Bandcamp, men sköta distributionen av skivan själva. D
et var mycket lugnande besked eftersom jag inte bor i Denton, Texas och cd är mitt format. I oktober 2013 köpte jag ett av exemplaren i första utgåvan (limiterad till 20 exemplar!). På den tredje skivan har bandet rört sig från countryn och mot rocken. Det har tycker jag är lite synd.

 pinebox large  let the river new  PS tsy  

 
Omslagen är mycket snygga. På omslaget till Pinebox Serenades första skiva drar en pojke - med ett påtagligt bekymrat ansiktsuttryck - en anka i ett snöre. På baksidan följer pojken ett begravningsfölje bestående av en björn, sköldpadda, elefant, struts, flodhäst och giraff (!) bärande en kista (pinebox). Omslaget är designat av Brian Gibb på Art Prostitute i Denton. Det andra omslaget är ursnyggt. Två genomskinliga hjortar avbildade mot en gråspräcklig bakgrund. På baksidan två armar i medeltida rustning som bildar en romb. Omslaget till ”Let The River Take Them Home” är designat av Agnieszka Ledochowska. Det andra omslaget är snyggt, men inte riktigt i samma klass som de två föregående. Det är designat av Tony Ferraro.

Tonviken i kompilationen ligger på de två första albumen. Pinebox Serenade har med en låt (The Lash) på en av de fyra kompilationerna med The Best Of Dark Roots från Devils Ruin Records (Rodentia I). Det är utan tvekan en kvalitetsstämpel.

Nr

Låt

Album

1

Lost Pines

Pinebox Serenade

2

Snow, OK

Pinebox Serenade

3

Emptiness

Pinebox Serenade

4

Gravediggers Blues

Pinebox Serenade

5

Town Drunk

Pinebox Serenade

6

Last Breath

Pinebox Serenade

7

Diamond Bessie

Pinebox Serenade

8

Black Dress

Pinebox Serenade

9

Your Turn

Pinebox Serenade

10

Carried Away

Pinebox Serenade

11

Woven Arms

Let The River Take Them Home

12

Bottle And Rusty Blade

Let The River Take Them Home

13

The Plains

Let The River Take Them Home

14

Too Cold To Snow

Let The River Take Them Home

15

The Faithful

Let The River Take Them Home

16

Forgiveness

Let The River Take Them Home

17

Sons Of Soil

Let The River Take Them Home

18

Darkness Falls

Let The River Take Them Home

19

Witch On The Mountain

Let The River Take Them Home

20

The Lash

Let The River Take Them Home

21 

Brushfire 

The Silent Years 

22 

San Saba 

The Silent Years 

23 

Shine 

The Silent Years 


Bästa skiva är Let The River Take Them Home.

Bästa låtar är Lost Pines, Snow, OK, Woven Arms, Bottle And Rusty Blade, The Plains, Forgiveness, Witch On The Mountain och The Lash.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Reverend Glasseye Vic Chesnutt »
Högst upp

Pinebox Serenade

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13212 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9147 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more