Menu

Myssouri

myssouriThis article (slightly revised) is available in English here

Myssouri är en annan stavning av Missouri (delstaten). Myssouri bildades i Atlanta, Georgia 1997 och brukar etiketteras som "southern gothic", "gothic western", "american blacksong"  eller "darkwave". Viktiga influenser för bandet var Nick Cave, Johnny Cash och The Swans. Frontfigur och ”grundare” av bandet var Michael Bradley (gitarr, sång, keyboard och munspel). Övriga originalmedlemmar var Chris Jansen (trummor), Greg Thum (gitarr) och Hampton Ryan (bas). Tarmon Kelling räknades också in i den första uppställningen (spelade bas på tre låtar på första skivan). Myssouri var dock lika instabilt som grundämnet plutonium. Kanske berodde det på att Myssouri, åtminstone initialt, var liktydigt med Michael Bradley som skrev och arrangerade rubbet eller på det faktum att Bradley redan hade familj, vilket inte upplevdes som direkt lysande framtidsutsikter av andra medlemmar, och fick dem att istället satsa på andra bandprojekt. Totalt passerade fjorton (14) medlemmar revy under de sex år som bandet var verksamt (i de sex åren är en kortare paus 1999 då Michael Bradley turnerande med The Living Jarboe inräknad). Den samlade dokumentationen av alla uppställningar är dock fragmentarisk och jag har ägnat mycket tid på att försöka kartlägga och återskapa bandets samtliga konstellationer. Trots många nedlagda timmar (faktiskt med hjälp av olikfärgade post-it lappar) är jag inte säker på att jag fått allt rätt. Men här kommer vad jag funnit. I den andra uppställningen fanns inte Tarmon Kelling, liksom Hampton Ryan (båda bas) med. De ersattes av Cade Lewis (bas) och Stacey Cargal (dobro). I den tredje uppställningen var Cade Lewis, Stacey Cargal och Greg Thum borta. De ersattes av den tidigare medlemmen Hampton Ryan (bas) och CJ Bargamian (gitarr) och Andrew Hodgson (keyboard). I den fjärde uppställningen hade trummisen Chris Jansen samt Bargamian och Hodgson lämnat bandet och ersatts av David Goodwin (trummor), Thom Heckel (bas) och Mark Rogers (gitarr). I den femte uppställningen hade David Goodwin och Thom Heckel lämnat bandet och ersatts av Chris Reeves (trummor) och Russel Nelson (bas). Den sjätte och sista uppställningen bestod av Michael Bradley (gitarr, sång, keyboard och munspel), Chris Reeves (trummor), nygamle Cade Lewis (bas) och Mark Rogers (gitarr). Den konstellationen höll faktiskt ett tag med Myssouri-mått mätt. Det var allt. Med reservation för att jag kan ha pusslat fel.

myssouri2Myssouri splittrades 2003 efter det att den tredje skivan kommit ut. Det fanns förhoppningar på att skivan skulle blli inledningen till ett nytt och spännande kapitel i bandets historia. Dessa förhoppningar grusades tämligen brutalt och omgående. Splittringen hade flera olika orsaker. Myssouri hade med tiden kommit att utvecklas i en allt hårdare riktning, samtidigt som frontfiguren Michael Bradley utvecklats åt det helt motsatta hållet. Det brukar i sig vara fullt tillräckligt för total bandsplittring i denna genre. Utöver olika musikaliska preferenser fanns även personliga konflikter inom bandet. Huvudskälet till att bandet splittrades var uteblivna kommersiella framgångar under en längre tid. Det är samma hårda naturlag som verkar i detta fall som i fallet med .357 String Band. Man kan inte förlita sig på tro, hopp och kärlek och upprätthålla motivationen, utan att det åtminstone till delar går att leva på musiken. En viktig förklaring till att det inte lyfte ekonomiskt för Myssouri var att bandet aldrig turnerade i några större geografiska cirklar (vilket var svårt att få till av andra skäl). Bandet spelade i huvudsak lokalt i Atlanta på bl.a. The Cotton Club, The Tabernacle, The Echolounge, The Masquerade och The EARL, vilket ledde till en liten men desto mer trogen publik. Det var mot denna bakgrund inte särskilt svårt för Michael Bradley, som sökte efter förändring i sitt liv, att upplösa bandet och gå vidare på egen hand som Antic Clay (se separat artikel). Bandet upplöstes helt och hållet. Något annat hade varit otänkbart. Men det saknas inte exempel inom musikens värld där band spelar vidare under samma var utan en enda originalmedlem umärke, vilket ofta leder till infekterade bråk med de ursprungliga medlemmarna. Egenmäktigt förfarande brukar det kallas inom juridiken. Michael Bradley spelar då och då låtar från Myssouri-tiden. Men han har i princip skrivit och arrangerat alla låtar, så det är honom förlåtet.

myssouri3Normalt upptäcker man ett band och följer sedan solokarriärer. I detta fall var det tvärtom. Jag upptäckte först Antic Clay och lyssnade sedan på Myssouri. När man närmar sig Myssouri från "fel håll" så både ser och hör man intressanta saker. På första skivan låter det mycket Antic Clay (Michael Bradley). Man kan nästan spåra låtarna från hans magnum opus Hilarious Death Blues till den första Myssouri-skivan, Malamerica. Vid denna tid höll Michael Bradley hårt i taktpinnen och även på andra skivan finns mycket av han signum även om ljudbilden redan då var på väg att förändras. Men sedan släppte Michael Bradley lite av kontrollen och började att släppa in andra i bandet i skapandeprocessen och Myssouri utvecklades till mer av ett traditionellt band. Frågan om att byta namn var t.o.m. aktuellt för att markera detta. Musiken blev betydligt hårdare. Delaktigheten ökade markant, men tyvärr skedde detta på bekostnad av låtskrivandet. Demokrati och kvalitet går inte alltid ihop inom musikens värld.  Det är som soloartist som Michael Bradley (Antic Clay) är bäst. Ironiskt nog kan det förhålla sig så att såväl Michael Bradley som de andra medlemmarna i bandet blev "konstnärligt inlåsta" under tiden i Myssouri, var och en på sitt sätt.

Myssouri's musik är mörk och tät. Texterna är fulla religiösa referenser. Det är en mörk resa genom trasiga landskap. Myssouri har gjort tre skivor "Malamerica" (1999), EP:n "Furnace Songs" (2001) och "War/Love Blues" (2003). Den första skivan är endast utgiven i 1000 limiterade kopior. Den är helt utgången, men jag hittade den begagnad på amerikanska Amazon för $50. Efter en kort inre monolog om detta pris ändå inte var för lite för högt för en cd-skiva med Myssouri så köpte jag den. Malamerica är numera tryggt parkerad hemma i skivhyllorna. Furnace Songs är rätt svår att få tag i, medan War/Love Blues är enkel att få tag på. Jag har givetvis alla tre. Den tredje skivan är enligt min uppfattning den sämsta. Trots att Myssouri gett ut skivorna själva är de förvånansvärt väl producerade. Mycket arbete och omsorg har lagts ned på ljudbild och detaljer. Själva ljudkvaliteten är också alldeles utmärkt.    

 Malamerica  Furnace Songs  War/Love Blues  

Nedan följer ett förslag på en cd-kompilation.

Nr

Låt

Album

1

Malamerica

Malamerica

2

Open Contempt

Malamerica

3

My Eye

Malamerica

4

Open Road

Malamerica

5

Hey John

Malamerica

6

Blindly

Malamerica

7

Ride You Down

Furnace Songs

8

Malimony

Furnace Songs

9

Muscle Car On A Dead End Road

Furnace Songs

10

Devil On My Shoulder

Furnace Songs

11

One Holy Thing

Furnace Songs

12

Rood Boy Blues

War/Love Blues

13

March To The Sea 

War/Love Blues

14

Orphan Song

War/Love Blues

15

My Only Love 

War/Love Blues

16

The Eyes Of Others

 War/Love Blues

 

 

 


Bästa skiva är Malamerica.
Bästa låtar är Open Contempt, Open Road, Blindly, Ride You Down, Devil On My Shoulder, March To The Sea och The Eyes Of Others.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Trailer Bride The Blackthorns »
Högst upp

Myssouri

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13212 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9147 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more