Menu

Baptist Generals

BaptistThis article (slightly revised) is available in English here

Baptist Generals är från Denton, Texas, se hemsida http://www.baptistgenerals.com/ Baptist Generals kan beskrivas som ”gothic country”-genrens svar på Nirvana. Baptist Generals bildades år 1998 av Chris Flemmons (gitarr och sång) och Steve Hill (trummor). Under årens lopp har många musiker passerat revy, samtidigt som det blivit trängre på scenen. I den senaste uppsättningen ingår - såvitt jag förstår - utöver Chris Flemmons också Paul Slavens, Jeff Ryan, Peter Salisbury, Ryan Williams, Jason Reimer, David Pierce och Charles Brunswick. En presentation av bandmedlemmarna på nätet inleds med formuleringen ”…included but not limited to”. Vem som är medlem i bandet verkar således inte vara en viktig fråga.
Bandet är i likhet med Pinebox Serenade från Denton, Texas. Där upphör likheterna. Låt mig inleda med att säga att Baptist Generals inte är för alla. Musiken är extremt enkel, avskalad och rå, särskilt på den första skivan. Den låter som ett första rått utkast till demo. Men Baptist Generals gör rätt varierad musik. Det är stökig country-grunge å ena sidan och plink-plonkande å andra sidan. Sången är skrikig och opolerad på gränsen till outhärdlig. Det finns ett fint inspelat inslag på låten Ay Distress där en mobil plötsligt börjar ringa (ca 25 sek från slutet), följt av ett fullständigt vansinnesutbrott från ägaren till telefonen. De andra i bandet tar det lugnare: ”Hey hey, its OK…we’ll do it again…”. Måste höras. Definitivt en kandidat till bästa rock-roll-skrik på denna hemsida. Texterna handlar i korthet om ”interpersonal desolation, detachment and emotional ruin”. De senaste år har Baptist Generals kommit att ”av-elektrifiera” sig och musiken framförs akustiskt och lågprofilerat. Bandet väljer också att spela på mindre ställen som konstgallerier, muséer och andra ställen.
Baptist Generals har gjort två studioalbum och en EP däremellan (EPn får vara med för att den är central i produktionen och har en fin ordlek i titeln). Skivorna är ”Dog” (2000), EPn “Void Touching Faster Victuals” (2002) och ”No Silver/No Gold” (2003). Baptist Generals tog en ”paus” mellan år 2009-2012. En ny skiva är enligt uppgift på gång under år 2012.

dog void no silver  


Nedan följer ett förslag till en cd-kompilation innehållande det bästa av de två studioalbumen och EP:n (i kronologisk ordning).

 

Nr

Låt

Album

1

2/3rd Jim's Head

Dog

2

Blue Suit Tobacco

Dog

3

Sweet Red Wine

Dog

4

Socials

Dog

5

Damn The Bloom

Dog

6

Jim's Head

Void Touching Faster Victuals

7

Fucked Up Life

Void Touching Faster Victuals

8

Unimaginative

Void Touching Faster Victuals

9

Ay Distresss

No Silver/No Gold

10

500 League Reunion March

No Silver/No Gold

11 

Diminished

No Silver/No Gold

12

Going Back Song

No Silver/No Gold

13

Creeper

No Silver/No Gold

14

Preservatine

No Silver/No Gold

15

On A Wheel

No Silver/No Gold

16

Feds On A Highway

No Silver/No Gold

Bästa skiva är No Silver/No Gold.
Bästa låtar är Sweet Red Wine, Jim’s Head, Fucked Up Life, Unimaginative, Ay Distress, Diminished, Going Back Song, Creeper, Preservatine, On A Wheel och Feds On The Highway.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « .357 String Band Blanche »
Högst upp

Baptist Generals

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13212 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9148 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more