Menu

Antic Clay

AnticClay This article (slightly revised) is available in English here

Antic Clay är ”dark americana” av den allra mest exklusiva sorten. "Antic Clay" är pseudonym för Michael Bradley och kommer från ett citat ur romanen ”Blood Meridian” av Corman McCarthy: ”If war isn’t holy, then man is nothing but antic clay”. Det är inte särskilt konstigt att skaffa sig ett artistnamn om man heter Michael Bradley och bor i USA. Det är nämligen rätt svårt att få ett genomslag under eget namn som musiker i media och på nätet om man råkar ha samma namn som en känd amerikansk basketspelare. Bradley har ett förflutet som ledare av ”Southern Gothic”-bandet Myssouri. Bandet har en egen artikel i denna serie. Myssouri är i och för sig mycket bra, men det är Antic Clay som är den stora behållningen. Annars brukar det vara tvärtom. Men här en person större än bandet. Antic Clay har bara gjort en skiva: en dubbel-cd med titeln ”Hilarious Death Blues” (2007). Den är inspelad i en väns studio i bergen nära Asheville, North Carolina. Antic Clay skrev och spelade i stort sett allt på skivan. Det finns också en cover med på albumet: en tolkning av ”Decades” av Joy Division. Versionen fick godkänt av JD-kännaren och smakdomaren Micke Å. som inte är direkt känd för att dela ut några överbetyg på denna hemsida eller i några andra sammanhang. ”Hilarious Death Blues” består av två olika delar: ”The Riderless Horse” (cd 1) och ”The Horseless Rider” (cd 2). På konvolutet till cd 1 står "...All horses were once riderless and will be so again..." medan det på konvolutet till cd 2 står "...Through the trees, trough the flames, through the playgrounds of the plagues..." I något annat sammanhang hade jag troligen skrivit något halvsurt om "prettokonceptalbum", men här är jag faktiskt lite halvstum av beundran inför både angreppssättet och genomförandet.   

AnticClay4Titeln på skivan kommer också från ”Blood Meridian” (citatet kommer från en scen där amerikanska soldater blir massakrerade av Comanche-indianer): "grotesque with daubings like a company of mounted clowns, death hilarious, all howling in a barbarous tongue and riding down upon them like a horde from a Hell more horrible yet than the brimstone land of Christian reckoning...". Autenciteten hos Antic Clay är 100 procent. Det är mörkt, minimalistiskt och återhållet. Låtarna är enkelt uppbyggda med en akustisk gitarr med inslag av munspel. Det låter som Nick Cave och David Eugene Edwards, men inte fullt lika elektriskt. Antic Clay sjunger med en mörk och vacker röst, ibland med inslag av eko. Texterna är ett kapitel för sig. Inget nonsens här inte. De handlar bl.a. om gott och ont, olika teman från Bibeln samt en gruvolycka. På distributörens (Stickfigure Recordings) sida på Bandcamp står det ”Dark night in Nashville, here we come". Och så är det verkligen. Trots att dubbelalbumet hyllades av en mindre armé av musikkritiker blev den inte någon storsäljare. Antic Clay har med en låt (Red Grass, Black Pasture) på en av de fyra kompilationerna med The Best of Dark Roots från Devils Ruin Records (Rodentia I). Det är som påpekats i flera andra artiklar i denna serie en kvalitetsstämpel. Det är absolut inget fel på låten, men jag hade nog valt några andra låtar framför den.

AnticClay6 Antic Clay finns inte längre som artist, utan har återgått till att vara just Michael Bradley trots konkurrensen från sin namne basketspelaren. I dag bor han i Landlocked, Georgia. Efter "Hilarious Death Blues" satsade han på ett projekt ”Sinners and Songriders” som spelade covers av klassiska country-låtar. Detta - åtminstone för mig - oväntade "career move" var enligt honom själv ett logiskt steg i och med att hans musik kommit att bli allt mjukare och countryfierad. ”Sinners and Songriders” förefaller i dag vara ett avslutat projekt. Michael Bradley har också arbetat med andra artister. Han har tillsammans med kollektivet "The Sweet Meat Love And Holy Cult" med horder av människor inblandade i ett stort folk-psykedeliskt-koncept-projekt kallat "Mystagogue". En skiva med arbetsresultatet finns utgiven, vilken jag har köpt in. Antic Clay har med fyra låtar. Efter att ha övervintrat som artist under några år verkar det nu som saker och ting börjar ta fart igen för Michael Bradley. På hans hemsida  http://furnacesongs.com/  kan man läsa: “I’m happy to announce I’ll be headed into the studio at the end of this month to record 3 – 5 new songs with some very talented players. My hope for these songs is to start new bookings for shows and garner interest in my “country” originals, achieve new radio presence and initiate the recording of an entire new album this year, ideally before summer.” Det ska bli intressant att ta del av musiken. Enligt min bedömning är skaparkraften inte uttömd i och med mästerverket "Hilarious Death Blues", utan det bör finnas "plenty more where that came from". 

Hilarious Death Blues är utgången. I andra artiklar har jag lyft fram problematiken med formatet cd, mycket små upplagor utgivna på skivbolag som ofta inte längre finns, återutgivningen är noll samt att jag befinner mig minst 500 mil från den lokala marknaden. I detta fall mejlade jag Michael Bradley med en fråga om han han någon kopia kvar. Jag ville ha originalskivan med ask med omslag och allt. I ett vänligt svar skrev han "Because Hilarious Death Blues is hand-assembled, it takes me a while to get them back in stock." Michael Bradley gjorde tre kopior och lade upp dem på CD Baby varifrån jag kunde köpa skivan. $16 för en dubbelcd är som hittat! Den gör sig mycket bra i mina skivhyllor. När man tittar närmare på produkten förstår man att det tar tid att få fram den. Det är en extremt snygg och sammanhållen produkt. Helt uppvikt är det fyra sidor (sida 1 och 4 har insticksfickor med texthäften nedstuckna till respektive skiva. På sida 2 och 3 sitter själva cd-skivorna monterade). Vänder man på produkten står det "...All horses were once riderless and will be so again..." (sida 1) och "...Through the trees, trough the flames, through the playgrounds of the plagues..." (sida 4). Sida 2 utgörs av "baksidan" till albumet med en lista på låtarna och sidan 3 utgörs av själva omslaget (se nedan). Man ska aldrig ge upp hoppet när det gäller att få tag på svåra skivor som man verkligen "måste ha". Antic Clay's Hilarious Death Blues tillhör definitivt denna kategori. När det gäller skivor har jag utrustats med tålamod som tål att jämföras med Job. Men det gäller också att ha tur. Men inget tur utan tålamod.

Omslaget är minimalistiskt: namnet Antic Clay och titeln "Hilarious Death Blues" i vitt mot svart bakgrund. Mycket "gothic".

AnticClay HDB      

 Nedan följer ett förslag på en cd-kompilation. Alla låtar får vara med.

Nr

Låt

Album

1

Clean Blues

Hilarious Death Blues

2

Broken Throat Blues

Hilarious Death Blues

3

The Table Of Souls

Hilarious Death Blues

4

Look Down The Dark Barrel

Hilarious Death Blues

5

Wainwright

Hilarious Death Blues

6

Violence Is Yours

Hilarious Death Blues

7

Islay And Ale

Hilarious Death Blues

8

On Holy Mountain

Hilarious Death Blues

9

Decades

Hilarious Death Blues

10

Thousand Star Hotel

Hilarious Death Blues

11

Filthy Lucre King

Hilarious Death Blues

12

Red Grass, Black Pasture

Hilarious Death Blues

13

Sago Mine

Hilarious Death Blues

14

Tithing Blues

Hilarious Death Blues

15

Non-Prophet Blues

Hilarious Death Blues

16

Furnace Song

Hilarious Death Blues

17

Hey John

Hilarious Death Blues

18

Wife And Widow

Hilarious Death Blues

19 

Roll! Black Ocean! 

Hilarious Death Blues

20 

Estela 

Hilarious Death Blues

21 

Undrown Yourself 

Hilarious Death Blues 

 

 

 


 

Bästa skiva är Hilarious Death Blues (givetvis).

Bästa låtar är: Broken Throat Blues, The Table Of Souls, Look Down The Dark Barrel, Decades, Thousand Star Hotel, Filthy Lucre King, Red Grass Black Pasture, Sago Mine, Hey John, Wife And Widow och Undrown Yourself.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « The Blackthorns Creech Holler »
Högst upp

Antic Clay

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13212 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9148 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more