Menu

Uncle Sinner

UncleSinnerband This article (slightly revised) is available in English here

Uncle Sinner är till skillnad från andra "gothic country"-band från Kanada och inte från det stora USA, men eftersom de kommer från Winnipeg (eller "Sinnerpeg"), Manitoba som endast ligger 15 mil norr om den amerikanska gränsen ska jag inte vara njugg, utan istället se till det faktum att Uncle Sinner är djupt rotad i den amerikanska traditionen och förtjänar en egen html-sida. Uncle Sinner består av Uncle Sinner (Mike Bodner) sång, banjo och gitarr och Fuller Vengeance (Matt McLeod) på sång bas, mandolin, gitarr, slagverk och banjo. Mycket fina pseudonymer, tycker jag. Uncle Sinner skriver och arrangerar all musik. Uncle Sinner är i princip liktydigt med Uncle Sinner (Mike Bodner). Fuller Vengeance håller en låg profil i Uncle Sinner. Frånsett att musiken spelas in i hans hemmastudio någonstans i "Sinnerpeg" och att han är viktig i produktionen, så är det mot Uncle Sinner som det mesta av det i sammanhanget begränsade mediala intressent riktas. Jag antar att det är ungefär samma arbetsordning som mellan Lonesome Wyatt och The Minister i Those Poor Bastards.

Uncle Sinner är mest känd för låten "When Jesus Comes" (som för övrigt finns med på en av de fyra kompilationerna med The Best of Dark Roots från Devils Ruin Records (Rodentia I). Det var så jag upptäckte Uncle Sinner. Det är en mycket märklig låt med samplade "spoken word"-inslag. Inslagen består av en predikan där syftet förefaller vara att rekrytera medlemmar från en konkurrerande kyrka. Fuller Vengeance hittade den på en begagnad skiva i en välgörenhetsaffär i Steinbach, Manitoba (en liten stad med en stark mennonitisk prägel). På skivan ställer predikanten frågor och svarar för säkerhets skull själv på sina frågor. Enligt uppgift skrattade Uncle Sinner så han grät första gången han hörde skivan (samplingarna är märkta med rött nedan):

"Our Minister preached last Sunday morning on Hell  
And I surely did not like his sermon You see, 
I do not believe the Bible makes Hell very important  
Well now listen, the are 264 chapters in the New Testament 
And in 234 times, that is nearly once in every chapter
God speaks of eternal punishment
Jesus Christ spoke more of Hell than He did of Heaven

Tell me what will you do when Jesus comes?  
Whatcha gonna when Jesus comes? 
Will you kick him out in the street    
Or will you let him have your seat? 
Tell me what will you do when Jesus comes?

What do you think about the Jesus People?  
I stand by your Minister 
As a result of the Jesus Movement    
Many young people have gone from drugs    
The have adopted a high moral standard
They settled down to work
And they have really found a worthwhile purpose in life
What should I do about the Jesus People?

Tell me where will you run to when Jesus comes? 
Where you gonna run when Jesus comes? 
Will you put it off another day     
Or will you let him have his way? 
Where will you run when Jesus comes?

They seem to have happiness I do not found in my church   
I would love to attend their meetings, but my parents object 
I am 15 years of age, what should I do about the Jesus People?    
Here is my answer: I do not go along with everything the Jesus People do 
But I do not go along either with everything some church people do
I stand by your Minister 

Tell me who will you love when Jesus comes?  
God speaks of eternal punishment  
Who you gonna love when Jesus comes?     
I stand by your Minister  
Will you look him straight in the eye   
Or will you be just a little too high?   
Who will you love when Jesus comes?  
Now it’s too bad you do not see the happiness in your church  
That you find in the Jesus Movement 
I can understand why you would like to go to their meetings    
I stand by your Minister  
Your Minister and my Book is absolutely correct 
Jesus Christ spoke more of Hell than He did of Heaven" 

US e2Uncle Sinner kategoriserar jag utan tvekan in under "death country" tillsammans med Those Poor Bastards och Sons Of Perdition. Men medan de två senare skriver egna låtar så "omvandlar" Uncle Sinner (vid sidan av skapandet av egna låtar) gamla och traditionella låtar till något nytt. Covers brukar det kallas i andra sammanhang, men det är inte covers i traditionell mening. Därtill är det egna bidraget för omfattande, annorlunda och nyskapande. I en intervju på sajten ninebullets.net formulerar Uncle Sinner själv det som: “I pick the songs and adjust them for my needs, trying to hammer them into a shape where I can sing them without being phony or a wanna be.” Och hamrar och formar är precis vad Uncle Sinner gör. Det gör att sönderspelade låtar som Poor Pilgrim Of Sorrow, The Cuckoo, Jack Of Diamonds och Shady Grove får ett nytt (och bättre) liv. Medan jag letar efter de rätta orden för att beskriva Uncler Sinner's musik läser jag beskrivningen på myspace-sidan "Uncle Sinner plays music that sweats, scratches and stomps. Most of his songs are created using the skeletons of traditional American music, but the words are often re-written and the bones rearranged. Uncle Sinner accompanies his arrangements with banjo, slide guitar and various other guitars. At the centre of the music, however, is a voice that drives the music forward and expresses the complex emotions that lie beneath the songs." Mycket bättre formulerat än vad jag någonsin skulle kunna få till. Det är banjodrivet, enkelt och avskalat.

US e3Det är nu kanske dags med ett varningens ord. Uncle Sinner är inget man spelar före en fest. Det är heller ingenting man spelar på en fest. Det är sannolikt inte heller något man spelar efter en fest. Uncle Sinner är däremot något man spelar i ensamhet när man är lite nere och vare sig har någon större lust eller särskilt bråttom att komma upp. Det passar också när man dricker i ensamhet. Teman är sorg, hjärtesorg, död och synd. Blek, omelodisk, bitter, ful och enkel är adjektiv som brukar användas för att beskriva stämningen. Det är "dark canadiana" kan man säga. Uncle Sinner har endast gjort en skiva: ”Ballads And Mental Breakdowns (2008) på skivbolaget Devil's Ruin Records. Skivan finns utgiven i tre editioner i mycket små upplagor. Själv har jag den första editionen, the "Hand-version" (se bild nedan). Till höger och uppe till vänster kan du se skivomslagen till edition 3 respektive edition 2. När man - som jag - köper musik i formatet cd och upplagorna är mycket små samt återutgivningen är noll och därutöver letar efter "gothic country" som antingen getts ut på egen hand eller på små skivbolag som ofta inte längre finns samt befinner sig minst 500 mil från den lokala marknaden inställer sig problemet: hur får jag tag på skivan? Lösningarna kan vara olika beroende på hur desperat jag är. Det gäller att improvisera. Ibland finns det en lösning men man får också tugga i sig att bli utan skiva. I detta fall började jag att dammsuga nätet. Resultat: endast komprimerade nedladdningar stod till buds. Distributionsformen är utan tvekan överlägsen, men varför inte sälja musiken i FLAC (Free Lossless Audio Codec)? Komprimerat. Då är jag hellre utan. När det stod klart att någon fysisk skiva inte stod att finna mejlade jag Uncle Sinner (mejladressen fanns på myspace-sidan) och frågade om han möjligtvis hade någon cd-skiva kvar. Och det hade han. Två stycken, faktiskt. I en upplaga av 1000 limiterade kopior ("Hand-version") fick jag köpa nr 999. Det känns bra att kunna köpa skivan direkt av artisten. Det är också roligt att kunna komma över just den skivan du letar efter. Det får inte vara för enkelt. Jag betalar alltid för musik. Varför? För att jag är angelägen om att fortsatt kunna lyssna på musik. I vår mejl-växling kring de praktiska detaljerna framkom att han hade rötter i Sverige på sin mammas sida och att han gärna ville besöka Sverige om möjlighet gavs. Vad som i övrigt händer i Uncle Sinner's liv vet jag inte, men jag hoppas att Uncle Sinner fortsätter med sin musik och ger ut fler skivor. En ny skiva (enligt uppgift på cd!) med arbetsnamnet "Let The Devil In" är på väg under 2013. Omslaget finns på Uncle Sinners FB-sida. Om skivan låter som omslaget ser det mycket lovande ut. Hoppas verkligen att Uncle Sinner får ihop den. Den förra milstolpen var december 2011. Som vanligt inom genren är det den krassa privatekonomin som produktionens största fiende.

US      

Omslagen (samtliga tre editioner) är snygga. Edition 1 - the "Hand-version" - är snyggast. Omslaget är skapat av Agnieszka Ledochowska (som också gjort omslaget Let The River Take Them Home med Pinebox Serenade).

Att presentera ett förslag till en cd-kompilation när det endast finns en skiva kan, som framhållits i andra artiklar, te sig lite märkligt och pretentiöst. Men alla låtar håller. Nedan följer ett förslag på en cd-kompilation (alla låtar).

Nr

Låt

Album

1

Poor Pilgrim Of Sorrow

Ballads And Mental Breakdowns

2

Gospel Plow

Ballads And Mental Breakdowns

3

The Cuckoo

Ballads And Mental Breakdowns

4

When Jesus Comes

Ballads And Mental Breakdowns

5

Long Steel Rail

Ballads And Mental Breakdowns

6

Pearline

Ballads And Mental Breakdowns

7

Josh Thomas Roustabout

Ballads And Mental Breakdowns

8

Jack Of Diamonds

Ballads And Mental Breakdowns

9

Red Rocking Chair

Ballads And Mental Breakdowns

10

Pretty Polly

Ballads And Mental Breakdowns

11

Drama Queen Blues

Ballads And Mental Breakdowns

12

Old Rub Alcohol Blues

Ballads And Mental Breakdowns

13

Shady Grove

Ballads And Mental Breakdowns

14

You Got To Die

Ballads And Mental Breakdowns


 

Bästa skiva är Ballads And Mental Breakdowns (givetvis).

Bästa låtar är When Jesus Comes, The Cuckoo, Jack Of Diamonds och Shady Grove.

 

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Roe Family Singers Pushin Rope »
Högst upp

Uncle Sinner

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13292 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11888 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9183 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more