Menu

The Blackthorns

The BlackthornsThis article (slightly revised) is available in English here

The Blackthorns kommer formellt från Minneapolis, Minnesota. Men medlemmarna har dock sina rötter bl.a. i Colorado, Louisiana och South Dakota. Bandet bildades år 2004 men splittrades bara tre år senare. Det kan knappast ha undgått någon läsare att det finns många olika varianter och grenar av "gothic country". Denna variant kan benämnas "dark industrial gothic country". Musiken är mörk, elektrisk och molande samtidigt som den har traditionella rötter. Varianten kan även benämnas "psycho western" eller "sinister western". The Blackthorns inspireras bl.a. av 16 Horsepower, Nick Cave och The Swans. Blackthorns betyder slånbär (prunus spinosa). Flera andra band inom exempelvis hip-hop, death metal och keltisk folkmusik har valt samma namn (här avses Pop ID på ALL MUSIC GUIDE P 962702). Det gäller därför att vara uppmärksam när man söker information om bandet. Skillnaderna är dock så stora att det knappast finns någon risk för sammanblandning. The Blackthorns är ett mycket bra bandnamn. En tidig idé till namn var annars Sarkazein, vilket är härlett från det grekiska ordet "sarkasmos" (sarkasm). Det betyder att skära tänder (i raseri). Namnet var dock redan upptaget av ett franskt metal-band(!) utanför Paris. Namnet "The Altar Killers" var även med som en spektakulär och inte helt förankrad idé i uppstartsfasen.

The BlackthornsThe Blackthorns och finns inte längre och hann bara med en skiva. De splittrades år 2007. The Blackthorns bestod av Christian Thaddeus Petty (banjo, gitarr och sång), Rick Arnold (trummor), Jackie Beckey (viola, dragspel, såg och sång), Cody Bourdet (bas) och Jonathan Kaiser (cello, autoharpa och kopparrör). Följande välskrivna varudeklaration återfinns på den mycket ansedda independent-sajten cdbaby som distribuerar deras skiva: "With these traditional tools, the Blackthorns play the sort of folk songs you'd expect to hear rising from the screen porch after a bomb has been dropped on a decaying Midwestern town." Det är mycket träffande. I likhet med många andra band inom "gothic country"-genren hade medlemmarna en bakgrund i olika trash-, punk- och no wave-projekt (ej new wave utan en kortlivad men inflytelserik typ av undergroundmusik). Det som förenade bandet var ett intresse för den mörkare delen av folk och country. Bandets första spelning var planerad till valdagen 2 november 2004, men blev inställd när stället First Avenue hastigt och oväntat slog igen. Deras debutspelning ägde istället rum 2 april 2005 på Alamo House i Minneapolis. Det var dock inte musiken som blev det bestående minnet från den kvällen. En bråkig gäst förstörde en toalett, vilket ledde till en mindre översvämning och i förlängningen till att The Blackthorns inte var välkomna tillbaka. Avskedsspelningen ägde rum den 8 september 2007 på The Belfry Center i Minneapolis. Mycket kort brinntid för The Blackthorns således, vars medlemmar försvann till band som Chickadee Mountain Martyrs, Dark Dark Dark, Brute Heart och Poor Weather Club.

Det är inte möjligt att strölyssna till The Blackthorns samtidigt som man diskar. Musiken kräver koncentration och närvaro. Den är också rätt deppig. Det är en tung ljudmatta som läggs ut, långsamma taktbyten och utdragna toner. Petty och Beckye sjunger växelvis i sorgliga harmonier. Man måste vara på humör för denna typ av musik för det är en kompakt vägg som möter dig. Är man inte redan nere innan man börjar lyssna så blir man det efter ett tag med The Blackthorns. Den enda skivan är dock kort: 35,16 minuter lång och innehåller endast sex låtar.

I motsats till många andra "gothic country"-band där det ofta finns en låtskrivare bidrog alla i bandet både med musik och texter. Den självbetitlade skivan släpptes 17 juni 2006 på Cinema Revolution Records. Albumet är kort och innehåller få låtar. En av låtarna är "Wayfaring Stranger", vilket i sig brukar öka sannolikheten för att komma med i "gothic country"-trålen och eventuellt rendera i egen artikel i denna serie. The Blacktorns har med en låt (Red Ships) på en av de fyra kompilationerna med The Best of Dark Roots från Devils Ruin Records (Rodentagogue II). Det är en kvalitetsstämpel.

Omslaget är stilenligt: namnet The Blackthorns och ett vindpinat träd i vitt mot svart bakgrund. Mycket "gothic". Tillhör toppskiktet när det gäller omslag.

blackthorns cd      

 

Nedan följer ett förslag på en cd-kompilation. Alla låtar får vara med.

Nr

Låt

Album

1

Wayfaring Stranger

The Blackthorns

2

Dance Of The Paw

The Blackthorns

3

Ellie May

The Blackthorns

4

House Of Nails

The Blackthorns

5

Red Ships

The Blackthorns

6

Quiet Water

 The Blackthorns

 

 

 


 

Bästa skiva är The Blackthorns (givetvis).

Bästa låtar är: Ellie May, Red Ships och Quiet Water.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Myssouri Antic Clay »
Högst upp

The Blackthorns

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13415 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11960 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9239 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more