Menu

Roe Family Singers

roefamily This article (slightly revised) is available in English here

The Roe Family Singers är från Kirkwood Hollow, Minnesota, se hemsida http://www.roefamilysingers.com/. Det har inte varit självklart för mig att ta med dem i denna artikelserie. Det är ett beslut som mognat fram under den tid som jag velat i grundfrågan huruvida de faller inom genren. Som framgår på sidan ”Introduktion” ryms mycket inom ”gothic country” och det finns samtidigt en extremt tillåtande syn på vem, vad och varför någon eller några omfattas. Men om Those Poor Bastards, Sons Of Perdition och Uncle Sinner befinner sig i den ena extrempunkten (death country) så befinner sig The Roe Family Singers så långt därifrån man komma i den andra extrempunkten (som inte ens har ett namn, vilket antyder att den kanske inte finns). Bandnamnet - The Roe Family Singers - indikerar extrem ofarlighet och om man bara bläddrar runt lite bland bandbilderna i denna artikelserie och jämför så bekräftas denna bild. Här finns såvitt jag kan bedöma inga tatueringar, inga droger av något slag och inga dramatiska höjd- eller lågpunkter i bandets historia. The Roe Family Singers betonar istället traditionella familjevärderingar och ett upplyst medborgaransvar. Det som gjort att RFS hamnat i detta tveksamma sällskap är att det finns ett mörkt stråk i deras musik och texter som gör att de kvalar in under ”gothic country”. Låt vara med minsta möjliga marginal.

roefamily2 The Roe Family Singers består av äkta paret Quillan och Kim Roe. De slutade sina jobb som förskollärarutbildare på St. Louis Park School District, när de som första bluegrass/old time music artister fick ett ekonomiskt stöd från McKnight Foundation Artist Fellowships. Därutöver är det många musiker på lönelistan: Adam Wirtzfeld (såg), Dan Gaarder (gitarr, sång), Rich Rue (steel gitarr), Ric Lee (fiol), Rob Davies (flaska), Kurt Froehlich (mandolin, kazoo) och Jon Olson (ståbas). De flesta av dem spelar i minst ett annat band så det kanske inte blir så blodigt ändå. Bandet bildades 2004. Sedan 2005 har de en stående spelning varje måndag på 331 Club i Minneapolis. På hemsidan deklarerar RFS: "With a mix of original music and contemporary takes on old-time, traditional, and gospel tunes, every performance raises a ruckus." Musiken är mycket traditionell. RFS beskriver själv musiken som ”old-timey with punk and subversive influences”. Kim och Quillan har mycket fina röster och sjunger tillsammans och växelvis i vackra harmonier. Med många musiker och instrument blir klangbilden perfekt. Det är både avskalat och välproducerat på samma gång. Man hör inte att det nästan är ett helt fotbollslag i bandet. Alla instrument bidrar till en komplett ljudbild. Det enda som sticker ut i ljudbilden är sågen som finns med både i för- och bakgrunden. Den låter lika skumt som när Konrad (Hans Alfredsson) spelar på sin såg i ”Pippi på rymmen”. Texterna behöver inga ”Tipper stickers”. De är vemodiga och sorgliga. Texterna är bra som här i deras bästa låt, “White Horse”

"I had a boy, a sweet young boy
growing in my womb
but the junk that I put into my veins
made my flesh his tomb

White horse, white horse
galloping through my veins
I’m a slave to that old white mare
since she took the reins

When I can’t sleep at night it’s the weed I like
When I can’t wake up it’s the speed
and if you’ve got $10 I’ll turn a trick for you
I got a habit to feed

But don’t you look down your nose at me
don’t you scorn my vice
for money-grubbing avarice
can, too, destroy your life

Now Jesus said before He died
“Let him without sin cast a stone”
but every man that I’ve ever seen
is sinful to his bones

But don’t cry for me, don’t shed no tears
because this is the life that I’ve chose
and if my corpse gets to looking sad
it’s just cocaine to powder my nose"

The Roe Family Singers har gjort tre skivor: ”Earth And Everything That Is In It” (2009), “The Owl The Bat And The Bumblebee” (2011) och "Heaven Send Us Better Times" (2013). Den sistnämnda är en förhållandevis habil cover-skiva. I andra artiklar har jag med emfas understrukit att ett bra omslag ska samspela med texterna och musiken. Omslag och skiva ska utgöra en helhet. Jag har svårt för skivor där man inte lagt ned tillräcklig omsorg i valet av omslag. Det första omslaget är uppfyller detta kriterium: ett svart-vitt omslag med ett träd som släppt sina löv och där grenarna bildar bandnamnet och rötterna bildar titeln. Men vad tänkte de egentligen på när de bestämde titel och omslag till den andra skivan? Man tror för ett ögonblick att man köpt ”Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen”.

rf1 rf2 HSUBT  

På RFS hemsida konstaterar Kim och Quillan Roe att deras liv förändrats i samband med att de fått två döttrar. Och det är inget konstigt för den som själv är förälder. På något sätt tror jag att detta faktum också påverkat deras musik och att den blivit lugnare och mjukare. Allt för lugn och mjuk skulle jag nog våga påstå. Jag skulle för egen del gärna se att de återvände till de lite mer mörka sidorna som finns på ”The Earth And Everything That Is In It”. Den tredje skivan är en cover-skiva och det är svårbedömt hur musiken kommer att utvecklas framöver. Vi får väl se hur det blir med den saken om och när den fjärde plattan kommer. Själv är jag lite skeptisk.

Nedan följer ett förslag på en cd-kompilation. Det är inte så många låtar som kvalar in. Urvalet av låtar ryms med god marginal på en cd.

 

Nr

Låt

Album

1

The Buckeye Tree

Earth And Everything That Is In It

2

Shallow Grave

Earth And Everything That Is In It

3

The Snowy Downs

Earth And Everything That Is In It

4

My Poor Son

Earth And Everything That Is In It

5

Woe Is Me

Earth And Everything That Is In It

6

White Horse

Earth And Everything That Is In It

7

Upon God's Mystery

Earth And Everything That Is In It

8

Crow Black Chicken

The Owl The Bat And The Bumblebee

9

East Colorado Blues

The Owl The Bat And The Bumblebee

10

O Susanna

The Owl The Bat And The Bumblebee

11

Reuben Train

The Owl The Bat And The Bumblebee

12

Chased Ol Satan

The Owl The Bat And The Bumblebee


 

Bästa skiva är Earth And Everything That Is In It.

Bästa låtar är Woe Is Me, White Horse, O Susanna och Reuben Train.

Senast ändrad
Mer i denna kategori: « Filthy Still Uncle Sinner »
Högst upp

The Roe Family Singers

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13213 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9148 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more