Menu

Filthy Still

filthystillThis article (slightly revised) is available in English here

Filthy Still är från Providence, Rhode Island på USA:s östkust. Som framgår av denna artikelserie är det inte direkt någon trängsel av band under rubriken East, så det är ett välkommet tillskott. ”Filthy Still” är liktydigt med hembränd sprit som inte är tillräckligt ren, utan behöver köras ytterligare ett eller flera varv i destillationsapparaten. En sådan destillationsapparat utgör också deras logotyp. Jag vet inte hur bevandrade de är i Bibeln, men “Filthy Still” är också ett begrepp i Uppenbarelseboken (22:11): “He that is unjust, let him be unjust still: and he which is filthy, let him be filthy still: and he that is righteous, let him be righteous still: and he that is holy, let him be holy still”. Johnny Cash citerar för övrigt dessa rader i “The Man Comes Around” på tredje American-skivan. Vad ska man tro om detta? Det finns inte särskilt mycket av apokalyps eller mystiska religiösa grubblerier över detta country-bluegrass-punkband så det är sannolikt hembränt och inte Bibeln som står i fokus. Under alla omständigheter är Filthy Still ett helt magnifikt bandnamn.

fs logo Filthy Still startade som ett soloprojekt av frontmannen Jesse Roderick (gitarr och sång) under 2008. Bandet formerades år 2010 och den första ”officiella” spelningen var på Club Hell i Providence som förband till det mer kända The Goddamn Gallows (utgivna på Farmageddon Records). Ursprungligen bestod bandet utöver Roderick av Matt Olson (gitarr/banjo), Jeremy Garland (trummor) och Dylan "Sleazy D" Wolk (tvättbräda och sång). Wolk avled - endast 20 år gammal - efter en spelning i december 2010 och bandet övervägde en tid om de skulle fortsätta. Så blev det. Filthy Still har avverkat några bassister: Mike Walker, Artie Elmer (spelar en typ av tvättbrädebas). I dag spelar Guido Fassel bas. Jared McGovern (bas) och Liz Sloan (fiol) som också spelar med Jayke Orvis & The Broken Band har spelat med Filthy Still. De två senare är extremt skickliga musiker och ger stadga och nyans till det furiösa framförandet i övrigt. Filthy Still har - bortsett från en kort tid efter att Wolk avled - i stort sett turnerat konstant under minst sagt enkla förhållanden. De ger alltid full valuta till sin publik. Man vet vad man får: full fart från början till slut.

fs gubbe Det finns inte så mycket att analysera eller fördjupa sig i när det gäller Filthy Still. Musiken är sprungen ur punken och mixad med country och bluegrass. Vissa av låtarna börjar mycket traditionellt för att med lite förvarning snabbt växla upp och sedan sätta av i ett fullständigt tokröj. Tempoväxlingarna gör Filthy Still intressanta och skiljer dem från många andra band som mer eller mindre lyckas med att växla mellan tradition och nutid. Med lite produktion och på skiva låter det väldigt bra. Att se bandet live är förvisso rätt underhållande, men allt för bröligt och burkigt för att man ska kunna urskilja några som helst nyanser. Filthy Still tar röjar-, alkohol- och drogromantiken till nya, högre och för mig helt okända nivåer. Texterna stavas snabb självförbränning:…how I spent my dime, drinking beers by the bucket, smoking weed and passing time, with a pocket full with pills, my days are full of thrills… Så går det på i texterna - på ett ungefär - i låt efter låt. Ett undantag är avslutningslåten på ”The Last Six Feet” där de plötsligt och utan förvarning visar upp en mjukare och mer melodiös stil:…life is a journey, and you travel alone…Så sant om det är sagt. Jesse Roderick förefaller ha sett både det ena och det andra här i livet och sjunger texten med en särskild inlevelse. Definitivt existensiellt och nästan lite poetiskt. Det hade jag verkligen inte väntat mig från Filthy Still som annars kör på i "one-two-three-go"-stil, men livet är fullt av överraskningar.

Filthy Still har, såvitt jag kunnat utröna, endast gjort en skiva: ”The Last Six Feet” (2012) vilken är utgiven på Farmageddon Records. Det Filthy Still har att säga gör de snabbt. 12 låtar hinner de med på totalt 35 minuter. Enligt uppgift ska det också finnas en föregångare ”All Bottled Up” inspelad i en källare på sedvanligt ”do-it-yourself”-manér. Trots en hård och systematisk googling har jag dock inte sett röken av skivan i någon form. Den ska i sådana fall ha kommit ut under våren 2011. Det är - åtminstone för mig - osäkert om ”All Bottled Up” någonsin blev verklighet.

Omslaget till The Last Six Feet är stilenligt i brun-beige-grönt med en mycket sorgsen dödgrävare. Omslaget är skapat av Timothy Holland.  

fs thelastsixfeet      

Nedan följer ett förslag på en cd-kompilation. Alla låtar håller (låt vara knappt).

Nr

Låt

Album

1

Shackled To The Throne

The Last Six Feet

2

Molasses

The Last Six Feet

3

Wrong Guy Dry

The Last Six Feet

4

Another Bottle

The Last Six Feet

5

Danced All Night

The Last Six Feet

6

Out Of The Ashes

The Last Six Feet

7

The Last Six Feet

The Last Six Feet

8

Goneward Bound

The Last Six Feet

9

Can't Get Out

The Last Six Feet

10

Dinosaur Shit

The Last Six Feet

11

Question The Answer?

The Last Six Feet

12

Life Is A Journey

The Last Six Feet

 

 

 

 

 

 


 

Bästa skiva är The Last Six Feet (givetvis).

Bästa låtar är Shackled To The Throne, The Last Six Feet, Question The Answer? och Life Is A Journey.

Senast ändrad
Högst upp

Filthy Still

Mest besökt Gothic

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Gothic Country, Southern Gothic, Gothic …

12-08-2012 Hits:13214 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

Read about Gothic Country in English by the same Author hereNu är det dags att ge sig på den svåra men angelägna uppgiften att försöka beskriva en musik som inte...

Read more

.357 String Band

08-10-2012 Hits:11860 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here .357 String Band är (var) från Milwaukee, Wisconsin, se hemsida http://www.streetgrass.com/ (denna hemsida underhålls inte, fungerar inte och det är högst tveksamt om...

Read more

Strawfoot

25-08-2012 Hits:9148 Gothic Country Konztroll - avatar Konztroll

This article (slightly revised) is available in English here Strawfoot är från St. Louis, Missouri och bildades år 2004. Det var från början menat som ett studioprojekt, men istället blev det ett...

Read more