Menu

Neil vs Stipe

Dagen då Michael Stipes insåg att han var en fotnot i musikhistorien

neilliveDet finns ögonblick i rockhistorien där det blir så tydligt vem som är rocklegenden, vem som är den stora rockstjärnan och vem som inser att ens berömmelse bara är en fotnot i rockhistorien.

En bild säger ju allt, men här kan man verkligen säga att en video säger allt. Den här konserten utspelade sig mitt under den brinnande presidentvalskampanjen mellan John Kerry och George Bush. The Vote for Change Tour var en konsertturné som drog genom USA 2004 med olika artister beroende på var i USA som konserterna hölls. Denna konsert hölls i Xcel Energy Center, Saint Paul, Minnesota.

Artisterna under konserten var Bright Eyes, R.E.M., och Bruce Springsteen and the E Street Band med John Fogerty som Special gäst. Men sen fanns det även en oannonserad gäst som fullkomligt tar över denna konsert - Neil Young. Det intressanta med denna video är inte presidentvalskampanjen, inte heller Bright Eyes eller R.E.M  utan insikten av Neils storhet och Michael Stipes litenhet.

Klippet inleds med att Neil glider in lite sakta från sidan, kallpratar lite glatt med John Fogerty, legendarisk sångare i Creedens Clearwater Revival och visar sig för publiken. Bruce säger något till Neil – med tanke på ansiktsuttryck och kroppsspråk typ ” kör skiten ur dem”. Under den första minuten av låten är det mest intressant att observera Bruce – Hela han andas bara en sak: Respekt. Samtidigt ser han ut att fullständigt njuta av situationen, lite som en fan som äntligen får träffa sin rockhjälte – sammanbiten men samtidigt bubblande av energi.

stipeEfter ca 3.30 in i klippet kan man se en liten farbror i en välsydd vit kostym som ser väldigt malplacerad ut. Det är Michael Stipe, den karismatiska sångaren i REM. Han ser helt förvirrad ut, lite som att han plötsligt kommit till insikt om något. Man får känslan av att han helst av allt vill lämna scenen, men det går ju inte – det här är ju avslutningsnumret. Han gör egentligen det enda rätta, ställer sig längst i hörnet och försöker göra så lite väsen av sig som möjligt.

Det skulle inte förvåna mig om REM sålt fler skivor än Neil Young genom tiderna, men vad betyder det när man som Michael Stipe inser att det inte betyder något. Jag undrar hur mycket Michael skulle vara villig att ge för att kunna stå mitt bland de stora och behandlas med full respekt både av dem och av publiken?

Men tyvärr så är Michael inte större än den pojke som går hand i hand med exempelvis Messi på väg ut på Neu Camp i samband med matchstart: han är en del i ett stort sammanhang, men är själv helt betydelselös. Med full respekt för den pojke - som troligen fått hedersuppdraget genom idogt tränande eller fantastiska insatser på fotbollsplanen - så blir han inget annat än en del av inramningen. Så kommer det nog alltid vara för Michael Stipe, någon rockikon blir han aldrig. Han blir bara den lilla pojken.

Senast ändrad
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Mer i denna kategori: « Chris Squire Bra Ny Musik »
Högst upp

Mest besökt Analyser

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Bortglömda Album

29-03-2009 Hits:28146 Analyser Konztroll - avatar Konztroll

- Lucifer's Friend, Sir Lord Baltimore och Armageddon Om artikeln Den här artikelns tillkomst har en lång historia. Idén till att skriva en halvprettoartikel om tre bortglömda rockalbum (och vilka dessa album...

Read more

Neil Youngs 80-tal

19-02-2009 Hits:11711 Analyser Mikael Åstrand - avatar Mikael Åstrand

En våghalsig resa med yrkeskarriären på spelNeil Youngs 80-talNeil Youngs 80-tal tillhör sannolikt en av de minst vårdade musikkarriärerna i historien. De som hade följt honom i många år fick...

Read more

Symfonirock 1

29-01-2009 Hits:7994 Analyser Mikael Åstrand - avatar Mikael Åstrand

Symfonirock Det säkraste sättet att såga en konstnärlig gärning är att kalla det pretentiöst. Det har nästan var epitetet för symfonirocken och man kan utan omsvep konstatera att genren har utsatts...

Read more